Régebbi Események

2010. november 27. - Az újjászületés történetei a gyermekpszichodrámában

Témánk: Gyermekelhagyás, örökbefogadás (elhallgatottan vagy bevallottan), családbomlás és újraszerveződés Kende Hanna, Varga Melinda: Az eltünt anya nyomában (Egy erdélyi gyerekcsoport Fantom-kereső Dávidkája pszichodrámája a torinoi kiképzőcsoport poetikus továbbjátszásában) Helyszín: Köztelek utca 2. A Ráday utca és az Üllői út közötti kis utca. Megközelíthető a Kálvin tértől, vagy az Ferenc Körúttól. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2010. november 19. - Gyermekpszichoterápiás Konferencia

EGYÜTT ÉS KÜLÖN címmel kerül megrendezésre a III. Országos Gyermekpszichoterápiás Konferencia a Magyar Pszichiátriai Társaság Gyermekpszichoterápiás, Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Szekciója valamint a Magyar Pszichiátriai Társaság Gyermekpszichológiai Szekciója szervezésében Budapesten. Pénteken a kezdő előadás:GYERMEKPSZICHODRÁMA lesz a színpadon!Feuer Yvette rendezésében Hannah Montana címmel egy rákbeteg kislány öngyógyító pszichodráma játékát elevenítik meg dramatistáink. Téma • Együttműködés – külön utak: terápia, szakma, intézmények • Együtt gondolkodás keretei: gyógyszer és/vagy pszichoterápia • Párhuzamos terápiás lehetőségek • Mégis kinek a terápiája? • A terápia összeköt vagy elválaszt • Bizalom, bizalmatlanság • Virtuális együttlét: internet, videojáték, TV. http://www.congressline.hu/rendezveny/ogyk_a5_program.pdf

2010. október 02. - A gyermek csodálatos öngyógyító fantáziája

Helyszín: a Nyitott Műhely-ben (Bp. XII kerület, Ráth György utca, a Déli Pályaudvarhoz nagyon közel.)
A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

1970. január 01. - 2011. január 29 -Szakmai nap

2011. január 29. - Szakmai nap: Két játéktér találkozása

A dramatista és a gyerek játékterének találkozása a gyerekpszichodrámában. A dramatista aktivitásának mértéke. 10-től 14 óráig. A téma felvezetése után a résztvevők saját - a témához kapcsolódó - eseteiket hozhatják esetfeldogozásra. Helyszín: Köztelek utca 2. A Ráday utca és az Üllői út közötti kis utca. Megközelíthető a Kálvin tértől, vagy az Ferenc Körúttól. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2011. január 21. - Gyerekpszichodráma asszisztens képzés

Gyermekdráma asszisztensi képzés- A 2011 tavaszán induló csoportot ajánljuk azoknak, akik munkájuk során gyermekekkel kerülnek kapcsolatba. A gyermekdráma hatékony csoportmódszer, mely a különböző problematikák széles spektrumát képes a fantáziavilág bevonásával, a közös játék erejével megjeleníteni és feldolgozni. A képzésben a gyermeki lét átélésén keresztül közelítünk a gyermekek megértéséhez, az elsajátítandó dramatikus technikák alkalmazásával. A képzés 50 óra gyermekdráma önismeretet, 50 óra elméleti ismeretet, 20 óra hospitálást, 20 óra hospitálási tapasztalatok feldolgozást tartalmaz. Az alkalmakat tömbösített formában tartjuk, havonta 1x szombat, vagy péntek/szombat 9h-18h-ig Hospitálás és hospitálási tapasztalatok feldolgozása 2011 ősz Óradíj: 1300ft/h összesen: 182000 Ft A jelentkezés feltétele: 250 óra pszichodráma önismeret. A képzés a Magyar Pszichodráma Egyesület képzési rendjének megfelelő, sikeres elvégzése esetén a Gyermekdráma asszisztensi cím érhető el, a pszichodráma asszisztensi cím három éven belüli megszerzése ennek előfeltétele. Érdeklődni lehet a csoportvezetőknél: dr. Németh Csilla (gyermekdráma kiképző pszichoterapeuta): 06-30-4888249, nemethcsilla@gportal.hu vagy H. Pozsár Beáta (gyermekdráma kiképző): 06-30-9732496, pozsarb@freemail.hu Kende B Hanna (gyermekdráma kiképző, szupervízor) részleges részvételére lehet számítani.

2011. február 26. - Szakmai nap:A dramatista és a gyerek játékterének találkozása a gyermekpszichodrámában II.

10-től 14 óráig. 10-13 A témában hozott témák, esetek dramatikus feldolgozása, sajátélmény-bemutató Kende B. Hanna: A dramatista és a gyermek játékterének találkozása Kemény Gabriella: „Zorró, a szegények megmentője” Németh Mária: A dramatista aktivitásának mértéke 13 -14 Piactér – közös beszélgetés az előzőkben felmerült élmények, kérdések mentén A műhely fontos célkitűzése lehetőséget nyújtani a területen dolgozó kollégák találkozására, az együttműködés és kommunikáció serkentése. Cím: Köztelek utca 2. A Ráday utca és az Üllői út közötti kis utca. Megközelíthető a Kálvin tértől, vagy az Ferenc Körúttól. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2011. március 25. - Workshop az Aszódi Javítóintézetben a fiúk részvételével - A programot a MOL és az Új Európa Alapítvány támogatja.

„ A szerencse ” Pszichodráma csoport bűnelkövető kamaszokkal az Aszódi Javítóintézetben – A MIPE rendhagyó szakmai workshopja 2011. március 25-án, 11-16 óráig az Aszódi Javítóintézetben 2006 óta tartunk pszichodráma csoportot az Aszódi Javítóintézet fiataljai számára. A csoport több szempontból is speciálisnak tekinthető. Egyrészt a zárt intézet rendszerébe kellett beilleszteni a foglalkozást. Másrészt, hordozza a magatartási, illetve indulat kezelési problémákkal küszködő kamaszok sajátos működésének jellemzőit. Ugyanakkor, a használt módszerek, megközelítések is nehezen kategorizálhatóak. Képzettségünk, illetve a fiatalok igényei alapján használjuk a Kende B. Hanna által képviselt gyerekpszichodráma, a mérei-féle csoportcentrikus, illetve kevésbé hangsúlyosan, de a morenoi protagonista centrikus technikákat, szemléletet is. A pszichodráma mellett egyes más művészetterápiás eszközöket is alkalmazunk a bemelegítéshez, például a képzőművészet vagy a zeneterápia területéről. A társadalom peremére sodródott, nehéz sorsú fiatalok problémáit, kérdéseit közelítjük meg a nap folyamán, saját élményen keresztül szeretnénk átadni a csoport működésének jellegzetességeit, illetve a tágabb körben is használható módszereket. A téma feldolgozása mellett egy nyitott pszichodráma foglalkozást tartunk, melynek során a kamaszcsoportunk tagjaival közös drámajátékon vehetnek részt a kollegák. Előzetes bejelentkezés szükséges: dvikk@t-online.hu, maximum 15 főt tudunk fogadni. A helyszínen az intézet vendégül látja a résztvevőket egy meleg ebédre. Vezetik: Drinóczky Viktória (gyerekpszichodráma kiképző, mentálhigiénés szakember) Hegyi Nóra (pszichodráma vezető, klinikai szakpszichológus az Aszódi Javítóintézetben)

2011. február 25. - KAPSZLI a Károli G Református Egyetemen

KAPSZLI rendezvényen febr 25-én Kende Hanna ad elő 17 órától a bántalmazott gyerekekről. A rendezvény 3 napos febr. 24-25-26-án a Károli Bécsi úti épületében.

2011. április 01. - 2011. április 1-2án indul következő Gyerekpszichodráma képzésünk.

A képzés időtartama: 120 óra Díja: 1500 Ft/óra (GYED-es GYES-es kismamák a felét fizetik) Időpontok : havonta egy péntek és szombat 9-18 óra. Jelentkezni, érdeklődni lehet e-mailen az Egyesület titkárságán, valamint Herczeg Tímeánál: 06 30 3801065

2011. március 26. - Szakmai nap:A dramatista és a gyerek játékterének találkozása a gyermekpszichodrámában III.

A dramatista és a gyerek játékterének találkozása a gyerekpszichodrámában. A dramatista aktivitásának mértéke. 10-től 14 óráig. A téma felvezetése után a résztvevők saját - a témához kapcsolódó - eseteiket hozhatják esetfeldogozásra. Helyszín: Köztelek utca 2. A Ráday utca és az Üllői út közötti kis utca. Megközelíthető a Kálvin tértől, vagy az Ferenc Körúttól. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2011. március 18. - Gyerekszem Filmfesztivál március 18-20-ig az Uránia Moziban

Több mint 200 film, amit gyerekek készítettek. Köztük láthatóak lesznek a Rákospalotai Javítóintézet filmszakkörén készült alkotások, amelyek készítésekor a gyerekpszichodráma módszerét ötvöztük a filmkészítéssel.Csoportvezetők: Grosch Nándor, Drinóczky Viktória. Bővebben: http://www.youtube.com/watch?v=M59XhEEQ7U4 www.gyerekszemfilmfesztival.hu

2011. május 20. - Gyermekpszichodráma asszisztensi képzés indul májusban

Gyermekdráma asszisztensi képzés- A 2011 május 20-21-én induló csoportot ajánljuk azoknak, akik munkájuk során gyermekekkel kerülnek kapcsolatba. A gyermekdráma hatékony csoportmódszer, mely a különböző problematikák széles spektrumát képes a fantáziavilág bevonásával, a közös játék erejével megjeleníteni és feldolgozni. A képzésben a gyermeki lét átélésén keresztül közelítünk a gyermekek megértéséhez, az elsajátítandó dramatikus technikák alkalmazásával. A képzés 50 óra gyermekdráma önismeretet, 50 óra elméleti ismeretet, 20 óra hospitálást, 20 óra hospitálási tapasztalatok feldolgozást tartalmaz. Az alkalmakat tömbösített formában tartjuk, havonta 1x szombat, vagy péntek/szombat 9h-18h-ig Hospitálás és hospitálási tapasztalatok feldolgozása 2011 ősz Óradíj: 1300ft/h összesen: 182000 Ft A jelentkezés feltétele: 250 óra pszichodráma önismeret. A képzés a Magyar Pszichodráma Egyesület képzési rendjének megfelelő, sikeres elvégzése esetén a Gyermekdráma asszisztensi cím érhető el, a pszichodráma asszisztensi cím három éven belüli megszerzése ennek előfeltétele. Érdeklődni lehet a csoportvezetőknél: dr. Németh Csilla (gyermekdráma kiképző pszichoterapeuta): 06-30-4888249, nemethcsilla@gportal.hu vagy H. Pozsár Beáta (gyermekdráma kiképző): 06-30-9732496, pozsarb@freemail.hu Kende B Hanna (gyermekdráma kiképző, szupervízor) részleges részvételére lehet számítani

2011. április 30. - Szakmai nap: Serdülő csoportok

Helyszín változás!!!Baross u. 3, I.emelet 12. Közel a Kálvin térhez! Németh Csilla: Kamasz „panasz”. Magánpraxisban szerzett tapasztalatok kamasz csoportokkal. Vezetők: Németh Csilla és Janda Zsuzsa 2. Drinóczky Viktória: "Jobb sors". A Rákospalotai Javítóintézet filmszakkörének bemutatása. Vezetők: Drinóczky Viktória és Grosch Nándor. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom. 10-14 óráig.

2011. május 28. - Szakmai nap: KULTÚRÁLIS MÁSSÁG

A múltkori szakmai napunk játékai termelték ki ezt a témát. 10-11-ig Küsz Orsi témája egy indiai kisfiú identitáskeresése a pszichodráma csoportban. 11.30-tól Feuer Yvette workshopja az ózdi hétesi cigánytelepen vezetett dráma csoport sajátosságairól, video illusztrációval.12.30-tól Cigány Királylány- Kende Hanna esetbemutatója Varga Margó csoportja alapján, videoval.Témavezető:Bárdos Kati HELYSZÍNVÁLTOZÁS!!! ÚJ helyünk: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2011. szeptember 24. - Szakmai nap - minen hónap utolsó szombatján!!!

Indul a csoport! Beindítás, bemelegítés, lehűtés, ráhangolódás . ÚJ helyünk: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2011. szeptember 30. - Vezető társat keresek!

Kedves gyermekpszichodráma vezető Társak! Vezető társnak jelentkezem bármely korosztályú gyermekdráma csoporthoz. Gyógypedagógus, családterapeuta tapasztalattal, a pszichodráma képzésben gyermekdráma asszisztensi és felnőtt asszisztensi végzettséggel, jelenleg pszichodráma vezető képzésre járok. Kormos Zsuzsanna Tel: +36- 20- 473-1675 E-mail: zsuzsanna.kormos@gmail.com

2011. október 29. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!!

A gyermekpszichodráma egyedi alkalmazási területei- Szentes Annamária - Erős Nikolett: Gyermekpszichodráma lovasterápiás módszerekkel ötvözve a daganatos gyermekek rehabilitációjában Kormos Zsuzsanna: Égigérő fa – szociálisan hátrányos helyzetű és valamely művészet területén tehetséges gyermekek táborának műhelye Szeretettel várunk abban a reményben, hogy a kérdés kapcsán egyéni kezdeményezéseidet, ötleteidet, tapasztalataidat, felvetődő gondolataidat és kérdéseidet megosztod velünk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2011. november 26. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!!

A gyermekpszichodráma egyedi alkalmazási keretei: táborok. Szeretettel várunk abban a reményben, hogy a kérdés kapcsán egyéni kezdeményezéseidet, ötleteidet, tapasztalataidat, felvetődő gondolataidat és kérdéseidet megosztod velünk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2012. január 28. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!!

Amikor dőlnek a klasszikus keretek – a gyermekpszichodráma egyedi alkalmazási területei III. 9.45- érkezés, beszélgetés 10-11.45 1.Kormos Zsuzsanna: Égigérő fa - egy alkalmon belül a festéstől a megelevenedő figurákon át a drámáig sajátélményű módszerbemutató műhely 11.45-12.15 szünet 12.15-13 2. Sütőné Daragó Edina – Tölg-Molnár Zsófi: Szokatlan keretek - tábor, átmeneti otthon, egy alkalmas dráma a kórházban és iskolai osztályon belüli drámacsoportok tanulságai 13-13.10 szünet 13.10-14 3. A gyermekjátékdráma lehetőségei nem klasszikus keretek között - beszélgetés a témában felmerült kérdések mentén Szeretettel várunk abban a reményben, hogy a kérdés kapcsán egyéni kezdeményezéseidet, ötleteidet, tapasztalataidat, felvetődő gondolataidat és kérdéseidet megosztod velünk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom. TAGDÍJ BEFIZETÉS:5000Ft/év

2012. február 25. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!!

Szülő-gyerek csoportok tapasztalatai, specialitásai. Szeretettel várunk abban a reményben, hogy a kérdés kapcsán egyéni kezdeményezéseidet, ötleteidet, tapasztalataidat, felvetődő gondolataidat és kérdéseidet megosztod velünk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom. TAGDÍJ BEFIZETÉS:5000Ft/év

2012. március 31. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!!

Birizló Szabó Irén és Herczeg Timi a szülők bevonásának témakörét folytatva, a módszertani műhelyen kívül vetítéssel is megörvendeztetnek minket! Szeretettel várunk abban a reményben, hogy a kérdés kapcsán egyéni kezdeményezéseidet, ötleteidet, tapasztalataidat, felvetődő gondolataidat és kérdéseidet megosztod velünk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom. TAGDÍJ BEFIZETÉS:5000Ft/év

2012. április 28. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!!

Birizló Szabó Irén Herczeg Timi és Dr Antal Márta a szülők bevonásának témakörét folytatva, a módszertani műhelyen kívül vetítéssel is megörvendeztetnek minket! Szeretettel várunk abban a reményben, hogy a kérdés kapcsán egyéni kezdeményezéseidet, ötleteidet, tapasztalataidat, felvetődő gondolataidat és kérdéseidet megosztod velünk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom. TAGDÍJ BEFIZETÉS:5000Ft/év

2012. szeptember 29. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!!

Szabadkai kollegáink és barátaink, Pavlovic Márta, Pető István és tanítványaik mutatják be munkájukat "A második otthon" címmel. Örökbefogadott, és családi elhelyezésen élő cigány gyerekek játékaival fogunk dolgozni. Szeretettel várunk abban a reményben, hogy a kérdés kapcsán egyéni kezdeményezéseidet, ötleteidet, tapasztalataidat, felvetődő gondolataidat és kérdéseidet megosztod velünk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2012. október 27. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!! FIGYELEM: A SZOMBATI MUNKANAP MIATT DÉLUTÁN 15 órakor kezdünk!!

A ruandai gyerekcsoportokról lesz szó. Hajdu Judit, Varga Melinda, Sándor Éva lesznek az előadók. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. FIGYELEM: A SZOMBATI MUNKANAP MIATT DÉLUTÁN 15 ÓRAKOR KEZDÜNK!!!! A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2012. november 24. - A novemberi szakmai nap szervezési nehézségek miatt elmarad!

Elnézést a kellemetlenségért! Kérlek, jelezzetek a dvikk@t-online.hu mail címre, hogy ha december 29-én pótolnánk a szokásos időben 10-14-ig, tudnátok-e jönni! A visszajelzések alapján fogjuk eldönteni, hogy decemberben pótoljuk-e...

2013. január 26. - 2013. első alkalma! Idén is: Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!!! A kerettartás nehézségei

Keretek, határok, szabályok, értékek - Majoros Andi és Szabályos ellenállás-Benő ár ellen halad címmel Horváth Dóri eseteivel fogunk dolgozni. Szeretettel várunk!!! Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2013. február 23. - Februári szakmai nap: Serdülő pszichodráma sajátosságai, tapasztalatai

A serdülőkkel végzett dramatikus munkájuk tapasztalatait osztják meg: Janda Zsuzsa és Németh Csilla. Szeretettel várunk!!! Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2013. március 23. - Márciusi szakmai nap 23-án!!!!!

Következő szakmai napunk időpontja Húsvét Nagyszombatjára esne,ezért március 23-án tartjuk!! Nehéz témát választottunk, mivel többekben felmerült: mit kezdjünk a halál-témával. (Gyászoló gyerekek, öngyilkosság-hajlamos kamaszok, szülő vagy hozzátartozó-vesztés, beteg gyerekek). Előadóink: Erős Nikoletta: Csimpi és az égig érő virág. Egy 5 éves gyászoló kislány esete; Bittó Piroska:Hídon, egy 14 éves kamasz lány esete. Szeretettel várunk!!! Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2013. április 27. - Áprilisi Szakmai Nap

Témánk KISKAMASZ CSOPORTOK: Majsai Hideg Tünde-Várszegi Andrea:"Mire tanítottak bennünket a kiskamaszaink az I. kerületi Nev.Tan.-ban?" , Drinóczky Viktória -Madocsai Dániel: Cicababák és gengszterek támogató együttléte - kiskamasz csoportunkról; Szeretettel várunk!!! Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2013. május 25. - Májusi Szakmai Nap

Témánk a Szerepben levés lehetőségei -playback technikák Kiss György Ádámtól. Workshop!!Aktív részvételre számítsatok!! A Nap és a Hold meséje - az ózdi önkéntes fiatalok által előadott cigány eredetmonda.Témagazdák: Pókos Dávid - Drinóczky Viki . Az alkalom egyben a Magyar Individuálpszichológiai EGyesület közgyűlése is. A közgyűlés 13.30-kor kezdődik. Szeretettel várunk!!! Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2013. szeptember 28. - Szeptemberi Szakmai Nap

Témánk: A FÓKUSZ MESÉK szerepe a gyerekszichodrámában. Téma gazda : Herczeg Tímea. Mindannyiótok ötleteit, kérdéseit hozzászólásait és fókuszmeséit várjuk. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2013. október 26. - Októberi Szakmai Nap

"Boldog órák, hetek, hónapok" Kiskamasz és kamasz csoportok a gyermekvédelemben. Témagazda: Istvánffy Gabi. Bálint Andrea: Nevelő szülőknél élő gyerekek gyerekpszichodráma csoportja. Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2013. november 30. - Novemberi Szakmai Nap

Témánk: A szülők valódi és szimbolikus szerepe(i) a gyemekjátékdrámában Témagazda: Birizló Szabó Irén Társelőadó: Tóthné Kocsis Edit Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. 10-től 14 óráig leszünk együtt. A Szakmai napok egyesületi tagoknak ingyenesek, nem egyesületi tagoknak:1000Ft/alkalom.

2014. január 25. - 2014 Januári Szakmai Nap és SZUPERVÍZIÓ

2014-ben is folytatjuk hagyományos Szakmai Napjainkat, minden hónap utolsó szombatján! Januári témánk: A keserű gyümölcslé, a banán és a szupervízió - egy torinói anorexiás kislány esete. Témagazda: Kende Hanna ÚJDONSÁG: Hanna SZUPERVÍZIÓT tart minden alkalom után 14.30-17.30-ig. A szupervíziós csoport nyitott csoportként fog működni a Hanna által kiképzett kollegák és a Kende Hanna Egyesület tagjai számára. Az első alkalomra, ahol megbeszéljük a részleteket, mindenkit szeretettel várunk!!! Helyszín:Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat.

2014. február 22. - Szakmai Nap és SZUPERVÍZIÓ

2014-ben is folytatjuk hagyományos Szakmai Napjainkat, minden hónap utolsó szombatján! Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 13 óráig tart. Februári témánk: Kapj el, ha tudsz! “Külső és belső mozgás” - A gyermekpszichodráma és a mozgás-, táncterápiák közös játéktere Pozsár Bea / Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia/ Horváth Dorottya /Integrált Kifejezés- és Táncterápia/ Hanna és a kiképzők közül valaki SZUPERVÍZIÓT tart minden alkalom után. A januári visszajelzések alapján 13.15-15.30-ig. A szupervíziós csoport nyitott csoportként működik a Hanna által kiképzett kollegák és a Kende Hanna Egyesület tagjai számára. Mindenkit szeretettel várunk!!! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat.

2014. március 29. - Szakmai Nap és SZUPERVÍZIÓ

2014-ben is folytatjuk hagyományos Szakmai Napjainkat, minden hónap utolsó szombatján! Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 13 óráig tart. Témagazda: Drinóczky Viktória gyerekdráma kiképző, és Madocsai Dániel játékdráma vezető. Az utóbbi években több településen dolgoztunk hátrányos helyzetű gyerekekkel. A tipikusan nehéz helyzetekre fókuszálunk! A jászladányi kisiskolás csoportból egy számítógépes játék- függő fiú útjának játékára hívunk Benneteket: Fekete lovagból Perzsia hercege címmel. A kamasz csoport a szegénység általi kirekesztődés érzését fogalmazta meg a Karácsonyi piac című játékban, ahol igencsak feladták a leckét nekünk vezetőknek. Gyertek, gondolkodjunk együtt, osszátok meg velünk hasonló tapasztalataitokat! A Szakmai Nap után SZUPERVÍZÓ: 13.15-15.30-ig. A szupervíziós csoport nyitott csoportként működik a Hanna által kiképzett kollegák és a Kende Hanna Egyesület tagjai számára. Mindenkit szeretettel várunk!!! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat.

2014. május 31. - Májusi Szakmai Nap

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Témánk: A gyász, a veszteség megjelenése a gyerekpszichodrámában. Témagazdák: Orbán Horváth Éva: A halál szorongató érzése, és megkönnyebbülés - méhen belül megélt halál közeli élmény Nagy Klára Fazekas Ágnes: Ki játssza az Istent? Egy kislány kettős játéka. Gellért Fruzsi: Lélekmadár Táborról - élményterápia és a gyászfeldolgozás … Gyertek, gondolkodjunk együtt, osszátok meg velünk hasonló tapasztalataitokat! A Szakmai Nap után SZUPERVÍZÓ igény szerint. Kérjük, jelezzétek, ha valaki szeretné igénybe venni a dvikk@t-online.hu emailre! Mindenkit szeretettel várunk!!! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat.

2014. április 26. - Áprilisi Szakmai Nap ELMARAD

Több kollega jelezte, hogy ez a szombat munkanap az intézményükben, ezért az áprilisi Szakmai Nap elmarad. A Gyász témát májusban dolgozzuk fel!

2014. szeptember 27. - Szeptemberi Szakmai Nap

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Témánk: A párizsi Nemzetközi Individuálpszichológia Kongresszus Gyermekjátékdráma workshopja, avagy hogyan játszhatunk japán kollegákkal, ha nincs közös nyelvünk? Témagazda: Kende Hanna; Az augusztusi Szabadkai Gyerekpszichodráma Konferenciáról számol be: Révész Renáta, Madocsai Dániel és Kerékgyártó Judit. A Szakmai Nap után SZUPERVÍZÓ igény szerint. Kérjük, jelezd, ha szeretnéd igénybe venni:dvikk@t-online.hu emailre! Mindenkit szeretettel várunk!!! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. A Szakmai Napok ára 1500 Ft/ alkalom, egyesületi tagoknak ingyenesek. Tagsági díj befizetés!! (Az éves tagsági díj 6000Ft, amivel a a tanévben a szakmai napok látogathatóak, pártoló tagsági díj 10 0000Ft, amivel a szakmai napok látogatásán túl, a szupervízió és a honlap hirdető felülete is igénybe vehető.)

2014. október 25. - Októberi Szakmai Nap

A hosszú hétvége miatt ELMARAD!!! December 6-án pótoljuk!!

2014. december 06. - Szakmai Nap

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Mindenkit szeretettel várunk!!! Kedves Játszótársak, December 6.-án meg vagytok hívva Mikulásra a volt Szabad Iskolák, ma turkáló helyiségeibe, Mindenki hozhat valamit: csokoládét süteményt /készenvettet, vagy sajátsütésűt, sokat vagy keveset/ virágot (cserepeset vagy vázábavalót) ajándékgolyóstollat vagy más írószert más különlegességet (bábot vagy jelmezt például) játékot (plüsből vagy valódít) de főként: saját gyermekcsoport élményt lejátszás céljából Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. A Szakmai Napok ára 1500 Ft/ alkalom, egyesületi tagoknak ingyenesek. Tagsági díj befizetés!! (Az éves tagsági díj 6000Ft, amivel a a tanévben a szakmai napok látogathatóak, pártoló tagsági díj 10 0000Ft, amivel a szakmai napok látogatásán túl, a szupervízió és a honlap hirdető felülete is igénybe vehető.)

2015. január 31. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Témánk: Egyéni vagy csoport játék? Turmezei Móni és Sándor Vica vezeti be a témát gyerekcsoportjuk esetével. Majd tőletek várunk eseteket, kérdésket, dilemmákat, amiket dramatikusan oldunk meg! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. A Szakmai Napok ára 1500 Ft/ alkalom, egyesületi tagoknak ingyenesek.

2015. február 28. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Témánk: Kamasz, kiskamasz csoportok módszerei. Majd tőletek várunk eseteket, kérdésket, dilemmákat, amiket dramatikusan oldunk meg! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. A Szakmai Napok ára 1500 Ft/ alkalom, egyesületi tagoknak ingyenesek.

2015. március 28. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Témánk még kidolgozás alatt…A nap második felében tőletek várunk eseteket, kérdéseket, dilemmákat, amiket dramatikusan oldunk meg! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. A Szakmai Napok ára 1500 Ft/ alkalom, egyesületi tagoknak ingyenesek.

2015. április 25. - Szakmai nap - minden hónap utolsó szombatján!

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Témánk: Festménymesék Témagazda: Soós Dóra és Erős Niki. Mire készülődnek Velazquez udvarhölgyei? Milyen ritmusra táncolnak Mattise táncosai? Hová vezet Klimt erdei útja? Mi bújik elő Dali óriás tojásából? Csontváry cédrusa egyedül marad-e? Mit néz Leonardo Mona Lisája? Van Gogh cipői merre jártak? A Festménymesék program a SOTE II .számú Gyermekklinika három onkológiai gyermekosztályán (neuro onkológia, onkológia, hematológia) fekvő 14 év alatti gyerekekkel valósul meg heti rendszerességgel, másfél órás blokkokban. Klasszikus festőművészek képeit használjuk csoportjaink kiinduló pontjának. Az alkalmakon a képek világába utazunk és a gyermekpszichodráma és a képzőművészetterápia módszerét használjuk. A nap első felében tőletek várunk eseteket, kérdéseket, dilemmákat, amiket dramatikusan oldunk meg! Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. A Szakmai Napok ára 1500 Ft/ alkalom, egyesületi tagoknak ingyenesek.

2015. szeptember 26. - II. Gyermekpszichodráma Konferencia Budapest

Jóvá-Tétel - II. Gyermekpszichodráma Kongresszus Időpont: 2015. szeptember 25. péntek 13:00 - 27. vasárnap 14:00 Helyszín: Budapest, 1068, Benczúr utca 45., Szakszervezetek Háza Nemzetközi körkép a gyermekpszichodráma világából: ismerd meg a gyermekdráma gyakorlatának sajátosságait Olaszország, Románia, Szlovákia, Rwanda országok történetein keresztül! UGYE TALÁLKOZUNK?

2015. május 30. - Szakmai nap Május

Gyülekezés 9.45-től, kezdés 10-kor, a szakmai nap 14.00-ig tart. Témánk: A szülőkkel való munka. Témagazdák: Horváth Dóri: Szülő-gyerek dráma stábbal- egy 7 éves kisfiú esete. Drinóczky Viki: Monodráma kamaszokkal és szüleikkel Helyszín: Szabad Iskolákért Alapítvány, Budafoki út 17. A Gellért térig villamossal, vagy busszal, onnan 3perc gyalog. A kerti kapu után balra a kertből van a bejárat. A Szakmai Napok ára 1500 Ft/ alkalom, egyesületi tagoknak ingyenesek.

2015. október 18. - A zene varázsa a gyermekpszichodrámában workshop

Közkívánatra! A zene varázsa a gyermekpszichodrámában II. Kedves Gyermekpszichodrámások! A nagy érdeklődésre való tekintettel Zene-dráma workshopot hirdetünk, Herczegh Tímea, és Forgács Eszter, október 18. vasárnapra 10-18 óráig. A konferencián többen jeleztétek, hogy szeretnétek még hallani a zenében rejlő lehetőségekről a dráma foglalkozás bemelegitő és lezáró szakaszában, illetve a játék során. Többen kérdeztétek, hogy: • Hogyan segíthetnek a zene, mint non-verbális kommunikációs forma és művészeti ág az önkifejezésre képtelen, lefagyott, vagy túl aktív gyerekek csoportba vonásában? • Mit tehetünk, ha még a mintha tér kialakítása is problémás? • Hogyan ötvözzük a zeneterápiás elemeket a gyermekpszichodrámával? • Ha nem tudok zenélni, mit tegyek? Az egy napos workshopunk célja az, hogy a résztvevőknek legyen ideje egy kis ízelítő saját élményt szerezni a zeneterápiából és a zene-drámából, valamint, hogy a fenti gyakorlati kérdésekből kiindulva kipróbáljunk különböző terápiás lehetőségeket. Ha esetleg lenne konkrét kérdésetek, amelyre szeretnétek választ kapni vagy legalább közösen gondolkodni rajta, kérjük, hogy írjátok meg nekünk emailben okt. 14-ig. Forgács Eszter: forgacse@gmail.com A workshopot min. 10 fő jelentkezésekor tartjuk meg, kérünk, hogy legkésőbb okt. 16-ig jelentkezzetek! Aznap este visszajelzünk, hogy megtartjuk-e. Ár: 12000 Ft Helyszín: MIPE , Budapest, Fiumei út 3. ( a Keleti Pályaudvarhoz közel)

2016. június 04. - A traumát átélt gyerek Gyermekdráma Workshop

A traumát átélt gyerek Gyermekdráma workshop Időpont: 2016. június 4. szombat 9.00-18.00 óráig Vezető: Janda Zsuzsa kiképző gyerekdráma vezető A gyerek csoportokban a pszichodráma alaptechnikák módosulnak. Milyen történeteken keresztül, hogyan fejezik ki magukat a résztvevők? Mi kell ahhoz, hogy a gyerekek megnyilvánuljanak, hogy meg merjenek egymásnak valamit mutatni az őket foglalkoztató témákból, hogy érzéseik, indulataik felszínre kerüljenek? Hogyan lehet elérni a szimbólumok, akciók segítségével, hogy átéljék, hogy élményeikkel nincsenek egyedül, hogy elfogadhatók és szerethetők olyannak, amilyenek? A workshop meghívott vezetőtársa Dr. Varga Melinda gyermekpszichiáter, aki több éve játszik Ruandában traumatizált gyerekekkel. Hogy hogyan lehet megszólítani őket, mitől képesek élményeik feldolgozására? Ezekre a kérdésekre igyekszünk saját élmény alapon válaszokat találni Időtartam: 10 óra Időpont: 2016. június 4. szombat 9.00-18.00 óráig Helyszín: Budapest Remetehegyi út 106/A Díj: 15 000 Ft Vezető: Janda Zsuzsa kiképző gyerekdráma vezető meghívott vezetőtárs Dr. Varga Melinda gyermekpszichiáter Jelentkezni: jandazsuzsa@yahoo.com 06 30 8233729 lehet

2016. szeptember 02. - Gyermekdráma workshop 10-18 óráig

Traumatizált gyerekek – gyermekpszichodráma workshop vezeti: Janda Zsuzsa és Varga Melinda Helyszín:Budapest, 3.kerület Remetehegyi út 106.

2017. március 03. - Gyermekjátékdráma képzés

Kedves gyermekpszichodráma/gyermekjátékdráma képzésre jelentkezők! A 2017 márciusában induló képzést Kende B. Hanna, Horváth Dorottya és Madocsai Dániel vezeti. A Magyar Individuálpszichológiai Egyesület által indított képzés első része a sajátélményű módszertani képzés: 100 óra, ezt követi a csoportos szupervízió 50 óra. A képzések tömbösítve péntek, szombati napokon lesznek megtartva. Az alapképzés általában havonta egy péntek-szombatot vesz igénybe, öt alkalommal. A szupervíziós szakasz beosztása hasonló, csak általában kevésbé tömbösített. A képzési napok 9-18 óráig tartatnak, budapesti helyszínen. A képzés szupervíziós szakaszát kötelező hospitálási gyakorlat egészíti ki (egy minimum egy féléves időtartamú gyermekpszichodráma csoport vezetésében való részvétel a kezdettől a zárásig), amely díjmentes. A gyakorlati hely kiválasztásában szükség esetén a képzés vezetői segítséget nyújthatnak Kérjük számítsanak rá, hogy a képzést közös csoportos vizsga zárja, - melynek feltétele a képzésen és a szupervízión való részvétel, - hospitálás már működő gyerekdráma csoportban amelyet képzett gyermekpszichodráma vezető tart - vizsga dolgozat leadása megbeszélt határidőre - részvétel a csoportos dramatikus vizsga minden napján. ( ez kb.2 napos szokott lenni a vizsgázók számától függően) (A MIPE kéri a vizsga utáni tanúsítvány kiadásához a min.150 óra önismereti képzés igazolását.) A képzés, a szupervízió és a vizsga is 1500Ft-os óradíjú. A képzési díj első felét az első képzési napon, a második felét a harmadik alkalommal kérjük. A szupervíziók, és a vizsga díját azok első napjain. A Kende B. Hanna által vezetett képzésen a Gyesen, Gyeden lévő kismamák, és az első diplomás képzésükben résztvevő nappali tagozatos hallgatók 50 %-os kedvezményt kérhetnek a képzési díjból. A képzés a SOTE által akkreditált, a klinikai szakpszichológusok számára pontot ad, a MIPE módszerspecifikus gyermekpszichoterápiás képzésének része. Kérünk minden jelentkezőt, hogy küldjön egy részletesebb bemutatkozó levelet magáról, amelyben feltétlenül szerepeljenek az alábbiak is : végzettség(ek); munkahely, telefonos elérhetőség; hány óra önismereti képzésen vett részt, és hol; dolgozott-e már gyermekekkel; miért szeretné a képzést elvégezni, hol használná… (Természetesen, aki már küldött, az csak kiegészítést küldjön a hiányzó adatokkal.) A képzésbe való felvételt rövid, félórás interjú, beszélgetés előzi meg a csoportvezetőkkel. Helyszíne: XIII. ker. Radnóti u. 21.b; kapucsengő:Kende (Közel a Jászai Mari térhez) Az első interjús időpont a január 27 péntek. Kérjük az alábbi időpontokból válasszanak, és két lehetséges megfelelő időpontot jelöljenek meg, amikor el tudnak jönni, hogy el tudjuk készíteni a beosztást. A végleges időpontról értesítést küldünk. Interjúidőpontok: január 27., péntek 9-12 (9; 9.30; 10; 10.30….) 14-18 (14; 14.30; …) Üdvözlettel: Horváth Dorottya, Kende Hanna és Madocsai Dániel nevében is! Jelentkezés Horváth Dorottya diszi@freemail.hu 06/20 6614807 www.mipe.hu , www.gyermekpszichodrama.hu

2017. szeptember 29. - ÉRTÉKEK MENTÉN-Gyermekpszichodráma találkozó

Meghívunk a 2017. szeptember 29-30-án (péntek-szombat) rendezendő gyerekpszichodráma találkozóra: A találkozó címe: Értékek mentén – módszertani újdonságok a gyermekpszichodrámában Helyszíne: K11 Művészeti és Kulturális Központ (Budapest, 1075, Király utca 11.) A workshopok absztraktajai:Dr. Varga Melinda Gyerekpszichodráma Afrikában A. Gyerekpszichodráma csoportok gyerekekkel Rwandában, Burundiban, Djiboutiban különböző helyszínen (Utcagyerek központban, Gyerekpszichiátriai osztályon, Gyermekotthonban), különböző céllal szerveztünk gyerekcsoportokat 2012 és 2017 között, 7-15 év közötti gyerekek részvételével. B. Gyerekpszichodráma csoport módszer alkalmazása felnőtt csoportokban. Helyszín: SOS Gyermekfalu - Rwanda, ahol SOS anyacsoportokban került kipróbálásra sikerrel a módszer. A cél a módszer alkalmazásával az volt, hogy a felnőttek ki tudják fejezni saját nehézségeiket, jobban megértsék mind saját, mind a gyermekek viselkedését és reakcióit. C. Gyerekpszichodráma Asszisztensi képzés Rwandában Helyszín: SOS Gyermekfalu- Rwanda, ahol megszervezésre került egy 150 órás asszisztensi képzés 2016 -2017-ben, pszichológusok, szociális munkások, pedagógusok részvételével (15 fő), akik Rwandából és Burundiból érkeztek, 4 munkahelyről. Kende Hanna: Az individuálpszichológiai gyerekpszichodráma szerepe egy elembertelenítő, elidegenítő világban A mi gyermekpszichodrámánk, amelyet játékdrámának is mondanak eredetileg a francia gyerekbíróságok veszélyeztetetnek tekintett halmozottan hátrányos helyzetű marginális családok nem eléggé szeretett francia vagy észak afrikai bevándorlók gyerekeinek kiteljesítése érdekében keletkezett. Hogy a több generáció óta marginalizálódott, reményvesztett, vagy magukat kirekesztettnek tekintő rossz gyerekeket saját kreativitásuk mozgósításával jóvá tegye. pozitív énképhez juttassa. Énerősítő szererepét ráhangolódással rettenetes sorsú országok, (Rwanda) gyerekeivel is képes eljátszani. Ez a hozzáállás a problémás gyerekek öngyógyításának beindításán túl ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy a jövő felnőttjei az összetartozás és ne a gyűlölködés szellemében nőjenek fel. Érdeklődéssel várom, hogyan alakítják kollegáink, játszótársaink saját egyéniségük, érzékenységük, tehetségük erejével a gyerekek jobbátételének módszereit! szombat 9.30: Horváth Dorottya Kapcsolat - kiút a virtuális világból Virtuális- vagy saját belső világukba ragadt gyermekek találkozása a gyermekpszichodrámával és a táncterápiával A workshopon olyan gyermekekről gondolkodunk, akik a számítógépes játékokban, a virtuális világban merülnek el, társaikkal nehezen játszanak, magányosak, izolálódtak. Elsőként néhány olyan bemelegítő táncterápiás játékot próbálunk ki, amely segített felkelteni motivációjukat a találkozásra, játékra a többi csoporttaggal. Ezután egyikük meséjét kiválasztva játékba lendülünk; és azt kutatjuk, miről szólt története, és hogyan sikerült megtalálnia a társai felé vezető utat…. Szélesné dr. Ferencz Edit – Illésné Vörös Szilvia Az Istent játszó gyermek A gyermekpszichodráma születésében megjelenik a gyermek mindenhatósági fantáziavilága, az isteni az istenített gyermek szimbóluma, hiszen a Moreno által 5 évesen játszott „Isten és angyal” történetben a repülni vágyó, a spontaneitás szabadságában teljességét megélő gyermeket láthatjuk. Ez a vágy különösen azoknál a gyermekeknél hangsúlyozódhat, akik gyermeki létükben leértékelést, társas viszonylataikban kiközösítést, vagy bizonytalanságot élnek át. Kisserdülők csoportjába tekinthetünk be, ahol a gyerekek Istenek szerepébe bújtak és így a terápia biztonságos tere, – melynek megteremtése a terapeuták feladata volt, - lehetővé tette a közösségérzés fejlődésének korrekcióját, gyakorló terepül szolgált az újabb funkciók kiformálásához, kikísérletezéséhez, begyakorlásához, a kisebbrendűség kompenzációjához. A műhely célja, hogy megmutassa, hogyan segítette a csoportos „Isteni átélés” a gyerekek önújrateremtését. Soós Dóra - Piros Kakaó A gyerekpszichodráma csoport közösség teremtő ereje - a gyermekpszichodráma és a Metamorphoses meseterápia ötvözése. Munkám során a gyerekpszichodrámát és a Metamorphoses meseterápiát használom alapvetően, belevegyítve a folyamatba mindazt, amivel az életben találkozom. A heti rendszerességű csoportok mellett tartok tábort, nyomozást, szülinapot és rendezvényeken is részt veszek. Minderről fogom megosztani tapasztalatom interaktív beszélgetés és gyakorlat formájában. Élesítjük érzékszerveinket, varázsmondókázunk, játszunk és mesélünk. A közösséghez tartozás megtartó és gyógyító ereje lesz, ami összefűzi a szálakat. szombat 13.30: Fertetics Mandy és Janda Zsuzsanna Négy fal között Képes-e egy tornaterem csodaország barlangjává változni. Úgy igazán? Képesek-e az egész napos csoporttársak bizalmi, támogató közeggé válni egy órácskára? Úgy igazán? Képes-e az igazgatónő átadni a kontrollt a gyerekek érdekében egy idegennek? Workshopunkra olyan gyerekdramatistákat várunk, akik dolgoznak, dolgoztak, vagy tervezik, hogy csoportot indítanak intézményi keretek közt (óvoda, iskola, gyerekotthon, kórház elsősorban). Azonosítjuk a nyílt csoporthoz képesti legfőbb sajátosságokat, különbségeket a gyerekek és a csoportvezetők szempontjából. Azokat a helyzeteket gondoljuk végig és játsszuk le a résztvevők igényei alapján, amelyek nehézséget okoznak, vagy különös figyelmet igényelnek a csoport vezetőitől. Hiszünk benne, hogy az intézményeknél indított gyerekdráma csoportokra szükség van, és arra bíztatjuk a dramatistákat, hogy indítsanak ilyen csoportokat. Ehhez szeretnénk útravalókat gyűjteni. Péterffy Melinda Pszichodráma a múzeumban! Találkozás az értékek mentén: műalkotásokkal való találkozás, mint szubjektív lelki élmény egy digitális eszköz segítségével Iparművészeti Múzeum: Színrelépés szivárványon program Hogyan került át egy csoportomnak írt fókuszmese a műalkotások közé? Lehet-e egy zárt csoport játékát használni egy múzeumi látogatáskor? Ez a találkozás, bár csoportosan történik, mégis személyes élménnyé válik, hiszen a műértelmezése szubjektív módon történik meg. Fejlesztő hatását azáltal fejti ki, hogy aktív részvételt igényel, felhasználja a gyerekekben rejtőző kreativitást. A dráma múzeumi használatának legfontosabb eredménye az, hogy a múzeumi találkozás mindkét pólusát fontossá teszi; azaz a műtárgyban megjelenő érték mellé rendeli a gyermekben kibontakoztatásra váró személyiség értékét. Az informatív tudás mellett a befogadói vélemény, érzés, meglátás is érdekessé válik. Lehet helye a múzeumban annak, hogy egy érzelmi, lelki találkozás egy műalkotással olyan élménnyé váljon, ami feloldja azt a feszültséget, leterheltséget, gátoltságot, ami sajnálatos módon már gyermekkorban megjelenik, és sok gyermek aztán hosszan hordozza magában. Hiszen a műalkotások rendelkeznek egy olyan kreativitást beindító hatással, ami mozgósíthatja legmélyebb rétegeinket, elérheti érzelmeinket. A workshop folyamán röviden beszélnék tapasztalataimról, meglátásomról, valamint konkrét mesét játszhatnánk el, aminek volt zárt csoportban és kiállítási térben történő lejátszása is. Kocsi Andrea Zsuzsanna és Pálmainé Kiss Anna Csoportképes? ADHD-s gyermek a csoportban Mikor mondjuk azt, hogy valakinek nem való a gyermekdráma csoport? Egyértelmű határvonal ez, az alapszabályok tartása mentén, vagy komoly dilemma? Esetleg a saját eszköztárunkra férne rá a frissítés? A súlyosan hiperaktív gyerekek rengeteg elutasítással szembesülnek az iskolában, kortársaiktól, a többi szülőtől. A viselkedésükben esetenként megnyilvánuló agresszió egy érthető válasz is lehet, ugyanakkor kontrollálatlan formában rendkívül destruktív a csoportra nézve. Meddig képes elbírni a gyermekpszichodráma csoport az agresszivitást? Egy ADHD-s kisfiú esetén keresztül szeretnénk bemutatni azt a ritka helyzetet, amikor döntést kell hoznunk a gyermek csoportképességéről. Közös gondolkodásra invitáljuk a résztvevőket. Gazdagítsuk együtt a gyermekpszichodráma eszköztárát a súlyos állapotban lévő ADHD-s esetekre! szombat 15.30: Szebeni Viola Kamasz kriksz-kraksz Bemelegítő módszer nehezen beinduló kamaszcsoportok számára: módosított Winnicott firka-technika. Célja: káoszból rendet alkotni, vagy legalábbis nyugvópontokon megpihenni; megosztani a gondolati tartalmakat nagyobb kockázat nélkül; megtudni, hogy "mások" mit is gondolnak "rólam", anélkül, ogy kritika hangzana el. A közös játék fő jellemzője, hogy minden résztvevő saját döntése szerint választhat, variálhat, közös lendület létrehozása, mely azokat is elragadja, akik, különben általában nem gondolnak "semmiről semmit". Egymást győzik meg a tevékenység során arról, hogy milyen sok mindent is gondolnak egyszerre, sokszor egyformán. Drinóczky Viktória - Madocsai Dániel Panna és a Varázsecset – avagy a gyerekpszichodráma módszer felhasználási lehetősége családi körben Egy 14 éves kislány, Panna esetén és meséin keresztül mutatjuk be a családi körben alkalmazott gyerekpszichodráma hatásait, és lehetőségeit. Pannát szociális fóbiás és depresszív tünetekkel hozták hozzánk. A vizuális alkotás, a mesék kitalálása közel állt hozzá, ám a csoportba, ahová később sikeresen beilleszkedett, néhány hétig még nem volt képes eljönni. Feszültségei oldására, és a szülők érzékenyítésére javasoltuk a közös pszichodráma játékot a családdal. A workshopon résztvevőket fantázia játékra hívjuk: egy-egy általuk kiválasztott gyerek, vajon milyen mesét találna ki a családjával, és milyen szerepeket adna szüleinek? Grosch Nándor - Mácsai Bálint - dr. Fecskó-Pirisi Edina: Bunyós Bill – filmes gyermekpszichodráma 2002 óta végzünk dramatikus filmes munkát a Gyerekszem Művészeti Egyesület keretében gyermekotthonban élő gyerekekkel és fiatalokkal. A Kende Hanna-féle módszert 2008-tól használjuk a csoportjainkban, amelyet Drinóczky Viktóriától tanultam. Az elmúlt 15 évben csaknem 400 kisfilm született a gyermekotthoni csoportjainkban. A workshop lehetőséget ad az érdeklődők számára, hogy megtapasztalják a gyerekdráma és a filmkészítés együttes alkalmazásában az intervenciós lehetőségeket és a felvett "csoportjátékfilm" zárókörös megtekintésének együttes élményét."

Új események

Vissza az oldal tetejére